Historische Vereniging blij met extra ruimte in Wieker Meule

Onder grote belangstelling heeft Historische Vereniging De Wijk-Koekange zaterdag officieel de nieuwe ruimte in gebruik genomen. Doordat Toeristisch Informatie Punt De Wijk de werkzaamheden per 1 januari heeft beëindigd, kwam het pand van de buurman vrij in De Wieker Meule. Dit biedt in de toekomst meer mogelijkheden voor exposities.

Op 1 januari 1998 is de gemeente de Wijk door herindeling opgegaan in de gemeente De Wolden. Op initiatief van de V.V.V. in de Wijk werd op 20 mei 1997 het besluit genomen om een historische vereniging de Wijk-Koekange op te richten en op 30 september 1997 werd de oprichting van de Historische Vereniging de Wijk-Koekange in voormalig Hotel-Café-Restaurant Het Oude Hogenkamp een feit, zo wist Jan Steenbergen zich nog feilloos te herinneren. Steenbergen was een van mensen die betrokken was bij de oprichting. De vereniging telt inmiddels negen bestuursleden. Daarnaast zijn er meerdere commissies actief, als archiefcommissie, fotocommissie en redactie van ‘t Olde Karspel. Per kwartaal verschijnt het periodiek ‘t Olde Karspel met daarin verhalen uit de historie van het verenigingsgebied.

Zonder verleden geen heden
De Historische Vereniging is na 25 jaar nog springlevend. Dit jubileum zal zeker niet ongemerkt voorbij gaan aldus Ina Ten Wolde. ‘Begin dit jaar zag het er even ander uit. Door opzeggingen en overlijdens liep het aantal leden terug. We moesten dus iets doen’. Een huis aan huis offensief in De Wijk en Koekange leverde maar liefst driehonderd nieuwe leden op. Waardoor er nu elfhonderd zestig leden zijn. ‘Dit aantal was echt boven verwachting’. Bestuurslid Jan Westerbeek uit De Wijk wist in zijn eentje al 166 nieuwe leden over de streep te trekken. En ook in Koekange kwamen er veel nieuwe leden bij. Een daarvan is Celine Nijmeijer (21). Zij is het jongste lid. En had de eer om samen met burgmeester Inge Nieuwenhuizen de opening te mogen verzorgen.

Ina ten Wolde: De Historische Vereniging is erg blij met de ruimte. Het bestuur van de Historie had al enige tijd de wens van een grotere ruimte voor bijvoorbeeld. exposities of een ruimte om een presentatie te geven. Het bestuur van de Wieker Meule is blij, dat er zo snel een huurder is gevonden voor het leeggekomen deel van de molen. Zij denkt, dat de Historische Vereniging een passende invulling zal geven aan dit deel van de molen. En dat bleek zaterdag al bij de opening. Zo is er op dit moment o.a een foto collage te aanschouwen van alle burgemeesters die De Wijk ooit heeft gehad.

Voor de aanwezigen was er koffie met versgebakken knieperties.

Ook de molenaars van de Wieker Meule waren present bij de opening.