Molenaars nemen graankelder en vijzel in gebruik

Het was zaterdagmiddag een klein feestelijk momentje bij de Wieker Meule. De graankelder en de vijzel werden in gebruik genomen. Dit technische systeem stond bovenaan het verlanglijstje van de molenaars. ‘Want het scheelt ons ontzettend veel werk’ vertelt molenaar Erwin de Jonge.

Voordeel van deze manier is dat ze het graan niet meer hoeven op te zakken in Big Bags. Wat toch een intensieve manier is voor de molenaars. De Jonge: ‘We worden allemaal een dagje ouder, op deze manier houden we het nog wel een aantal jaren vol!’.

Ingenieus systeem
Het tarwe wordt nu los gestort in de kelder. Een vijzel schroeft de tarwe vandaar uit omhoog naar de steenzolder. Daar bevinden zich de maalstenen. De vijzel komt precies boven de stenen uit, zodat de tarwe zo de kaar (grote bak) in kan. Een sensor zorgt ervoor dat er steeds genoeg voldoende tarwe wordt aangevoerd.

Harrie Huisjes uit De Wijk heeft dit ingenieuze systeem uitgewerkt, geheel naar wens van de molenaars. Onder zijn supervisie werd het systeem eerder op dag al even getest. Ook de andere molenaars; Henry Oosterveen, Bert Bakker en Gerard Luten constateerden met een tevreden gevoel dat het ‘perfect’ werkt’. Vrijwilligers Henk Teunissen en Jan ten Heuvel hebben het metselwerk en de afwerking van de graankelder voor hun rekening genomen. De werkzaamheden werden in oktober vorig jaar al gestart. Maar door de corona lag het werk geruime tijd stil.

NL Doet
In het kader van NL Doet waren er zaterdag ook veel vrijwilligers bij de Wieker Meule actief om schilder en schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. Zo werd o.a de muren in de molen voorzien van een nieuw laagje verf.