Archief

Woensdag 21 maart 2012
staartbalkDit jaar wordt de staartbalk vervangen en het rieten dak wordt hersteld boven het VVV-kantoor en de historische vereniging. De Rotary organiseert ook dit jaar weer een rally. De opbrengst van deze rally is voor de restauratie van De Wieker Meule. Zie de website reestlandrally.nl voor meer informatie over de rally.

 

Zondag 11 december 2011
Kerstmarkt 2013 (21)AEr is weer een kerstmarkt in De Wijk en daarom is de molen de gehele dag geopend. Er worden overheerlijke knieperties gebakken en er wordt geschonken.

 

 

Donderdag 5 mei 2011 

DSC_0049ADSC_0050A-4De trots van de Wijk, de ‘Wieker Meule’ krijgt dezer dagen weer een fikse onderhoudsbeurt. De molenaars Henry Oosterveen, Werny de Koning, Erwin de Jonge en molenaar in opleiding Johan Boxem gebruiken de meivakantie voor het schuren en schilderen van de metalen Roeden van de wieken. Zij krijgen daarbij assistentie van schildersbedrijf Henk van Goor. Ook Wieker Eite Stokken helpt mee. Verder wordt de muur aan de westkant opnieuw gevoegd en gereinigd. Deze klus wordt uitgevoerd door de Wit uit Staphorst. In de molen zelf worden onderdelen vervangen die aangetast zijn door de bonte knaagkever. Hiervoor is een ervaren molenbouwer ingeschakeld. Onlangs zijn er voor de veiligheid ook hekken aangebracht rondom de luiken in de molen. Deze staan alleen open als er zakken naar boven of beneden worden getakeld. ‘We voldoen hiermee helemaal aan de Arbo voorwaarden’ vertelt molenaar Erwin de Jonge.

Zaterdag 9 januari 2011

WiekerMeule5AWiekerMeule2ANa negen jaar voorzitterschap van de Stichting Wieker Meule houdt Lambert Vos het voor gezien. Zijn opvolger Hilco Vos (geen familie!) nam zaterdag 8 januari de voorzittershamer over.

De overdracht was in de molen. De nieuwe voorzitter is niet van plan veel te veranderen in de gang van zaken binnen het bestuur. ‘Belangrijkste is om de continuïteit te bewaken. Als ik mijn steentje daaraan bij kan dragen is dat mooi’.

Naast het afscheid van Lambert Vos nam de stichting ook afscheid van een aantal mensen. Ina Hoeve is gestopt als secretaris, en Henri Oosterveen is gestopt als bestuurslid. Wel blijft hij als vrijwilliger molenaar aan de molen verbonden. Naast Oosterveen zijn ook Werny de Koning en Erwin de Jonge als vrijwillig molenaar verbonden aan de trots van de Wijk. Daarnaast heeft zich onlangs nog een molenaar in spé gemeld bij de Stichting. Hij wordt door de drie andere molenaars opgeleid. Voor de molenaars is er komende tijd ‘genoeg te doen’ aldus molenaar de Jonge. ‘Met onderhoud en schilderwerk zijn we nog wel een tijdje zoet’.

Dinsdag 23 november 2010

meuleStichting de Wieker Meule is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Gezocht worden molenaars die bereid zijn om een opleiding te volgen van ongeveer twee jaar. Om dan een examen af te leggen. Het volgen van die opleiding kan grotendeels worden gevolgd op de molen in De Wijk. En voor theorie kan men terecht bij naburige molens in de omgeving.

Erwin de Jonge is van de molenaars van de Wieker Meule. De Jonge: ‘Op dit moment heeft de Wieker Meule drie vrijwilligers, dus als je niet elke week kunt is dat niet zo’n heel groot probleem. Het is wel het mooist als er twee molenaars tegelijk zijn. Meestal wordt er op zaterdagmiddag gedraaid, en bij bijzondere gelegenheden. Het omgaan met een molen is sterk van het weer afhankelijk. Bij veel wind is het natuurlijk bijzonder leuk. Ook wordt er meel gemalen en bloem gemaakt’. Verder komt er ook wat klein onderhoud bij kijken. Zoals wat timmerwerk, smeerwerkzaamheden en schilderwerk.

De minimale leeftijd om te beginnen is 16 jaar. De maximale leeftijd ligt rond de 65 jaar. Oudere vrijwilligers zijn zeker welkom, maar om dan nog aan zo’n opleiding te beginnen is dan misschien minder wenselijk. Verder maakt niet uit als je man bent of vrouw als je maar gezellig bent en bij het team past. Belangstellenden kunnen zich melden bij de Wieker Meule. Of bellen. Tel: 0522-442162.

Zaterdag 8 mei 2010
Vandaag was het Nationale Molen- en gemalendag. Helaas was er maar weinig wind.
Voor de veiligheid hebben we nieuwe netten geplaatst, zodat we zeker weten dat niemand bij de draaiende wieken kan komen. Deze netten hebben we gekregen van Howitec Netting uit Bolsward.
Werny bij netfreek bij net

Het net als afzetting voor de draaiende wieken. En nog een net voor de andere kant.

Maandag 3 mei 2010
Er zijn extra stellingdelen geplaatst, zodat de ruimte tussen de stellingdelen kleiner is geworden.

schuren 2olie zettenDe stellingdelen worden geschuurd……  en in de olie gezet.

 

 

stelling plaatsen 3stellingdelen plaatsen 2In een paar uur tijd hebben we met 5 man de stellingdelen naar de stelling gebracht.

Dat was een pittig klusje, waarna we wel een biertje lussen.

stellingdelen plaatsenstellingdelen uitsparring

Het plaatsen van de stellingdelen.

Er zijn uitsparingen gemaakt in de stelling, zodat we de kap nog wel kunnen kruien.

 

Zondag 13 december 2009

DSC_0113A-1DSC_0117ATot voor kort was de zolder boven de Welkoop in gebruik als winkelruimte en opslag voor schoenen en kleding. Maar nu het winkeloppervlak op de begane grond onlangs fors werd uitgebreid, is oude en voormalige graanzolder van de ‘Wieker Meule’ niet langer nodig. En dat is op zich geen punt, want de plannen om deze te verbouwen tot een appartement met eigen ingang worden nu werkelijkheid.

Welkoop De Wijk eigenaar Gerard Inberg heeft al precies in zijn hoofd hoe het moet gaan worden. En als het zo wordt uitgevoerd als de plannen zijn, wordt dat heel mooi. Om het zover te krijgen moet er nog wel heel wat werk worden verzet de komende maanden. Een nieuwe, en verhoogde vloer, een speciale keuken, de slaapkamer en badkamer, alles moet nog worden aangelegd. Medio april volgend jaar moet de klus geklaard zijn, zo is de planning.

Zondag 6 december 2009
Kerstmarkt 2013 (19)AOp zondag 6 december is er weer een gezellige wintermarkt in De Wijk. De molen is geopend en enthouisiaste vrijwillegers zullen er knieperties gaan bakken van ons eigen gemalen meel. Natuurlijk is er ook pannenkoekenmeel te koop. Ook dit jaar is er op de eerste verdieping een demo over quilten.

 

Maandag 30 november 2009
Aangezien onder het kopje “Nieuws” ondertussen veel oud nieuws stond, wordt nu het nieuws dat ouder is dan een jaar verplaatst naar het kopje “Archief”. Snuffel daar gerust eens rond of zet eens een reactie in het gastenboek.

Vrijdag 2 oktober 2009
Het riet op de kap was in een slechte staat en had de nodige onderhoud nodig. De slechte plekken zijn weer dicht gemaakt en de kap is in geheel overspannen met kopergaas, zodat de vogels het riet er niet meer uit kunnen trekken. Tijdens de werkzaamheden zijn er ook weer prachtige foto’s gemaakt.

Hoogwerker1prachtige kap hoogwerker1Met een hoogwerker werd de kap goed bereikbaar

Een prachtige kap als resultaat

 

 

KopergaasPrachtige kap2De rieten kap is nu overspannen met kopergaas.

Met prachtige vergezichten vanuit de hoogwerker

 

Zaterdag 9 mei 2009
Molenaar Erwin de Jonge heeft vandaag een koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester van gemeente De Wolden. Erwin is nu lid van de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft dit lintje verdiend, omdat hij inmiddels 25 jaar vrijwillig molenaar is op “De Wieker Meule”.
Freek1freek2

Op de foto kun je zien hoe trots hij is.

De trotse onderscheiden molenaar.

 

Maandag 4 mei 2009

DSC03059ADSC03061A-1Je moet er wat over hebben om een beetje originele trouwfoto’s te maken. Emiel Eefting uit De Wijk moest daarvoor vrijdagmorgen halsbrekende toer uithalen op de molenwieken van de Wieker Meule. Gistermiddag trouwde Emiel met Esmeralda Bijkerk’ in de museumboerderij te Ruinerwold. P.s die prachtige Truck op de foto, (van vriend Arjan Westerhuis) is beschilderd door Emiel.

Zaterdag 30 augustus 2008
Deze zaterdag was al een speciale dag vanwege de Nationale Molen- en gemalendag. En nu onderscheiden molenaar in ons midden was het een extra groot feest.

Zondag 7 december 2008
Kerstmarkt 2013 (20)AOp zondag 7 december is er weer de jaarlijkse wintermarkt rond de molen. In de molen worden er traditionele knieperties gebakken. Daarnaast hebben we dit jaar op de 1e verdieping een expositie van schilderijen met molens en een demo over quilten.

 

Zondag 5 oktober 2008
Vanaf vandaag is er weer een gastenboek op deze website. Het oude gastenboek werd helaas niet meer ondersteund. Plaats ook eens een berichtje in het gastenboek.

Zaterdag 20 september 2008
Radio Drenthe zond de radiouitzending “Hemmeltied” uit voor De Wieker Meule
De radiouitzending voor de molen.

Fietstour de Wijk 049AFietstour de Wijk 050A De wedstrijd tussen de molenaars van “De Wieker Meule”… en de motorclub “De Antrappers”
werd gewonnen door de motorclub “De Antrappers”

 

DSC01721ADSC01732ADe prijs van €100,- werd echter geschonken aan “De Wieker Meule”

 

 

Zaterdag 30 augustus 2008
Amateurfotograaf Gerrit Post heeft prachtige foto’s gemaakt van de Wieker Meule. De komende weken zullen de foto’s op de website worden geplaatst.

Dinsdag 22 juli 2008
Van de Wieker Meule zijn zijn verschillende foto’s gemaakt over de as en de maalkoppels. Lees meer in het hoofdstuk Techniek.

Donderdag 15 mei 2008
Vandaag zijn Rudolfus Wagenaar, Ymte Loff en Bram Troost geslaagd voor het examen voor vrijwillig molenaar op “De Wieker Meule”. Namens de molenaars van de “De Wieker Meule” van harte gefeliciteerd.
We hebben er weer 3 enthousiaste molenaars bij gekregen. Ze zullen gaan draaien op de molen in Sint Jansklooster (Lees meer)

Woensdag 2 april 2008
De molen “De Weert” in Meppel heeft een electrisch koppel gekocht (een opknappertje). Voor het maken van de kuip levert de Wieker Meule assistentie. Lees meer….

Vrijdag 8 februari 2008
Molenaar Freek 40 jaar (2)AVandaag is molenaar Erwin 40 jaar geworden en dat gaan we vieren. De molen is ondertussen vrolijk versierd met spandoeken en vlaggetjes.
Erwin 40 jaar! De molen is vandaag vrolijk versierd voor molenaar Erwin die vandaag 40 jaar is gworden. Proficiat!

 

Zaterdag 12 januari 2008
Tijdens de feestelijke heropening van de plaatselijke COOP-supermarkt zijn giften in plaats van cadeau’s gevraagd voor de stichting “De Wieker Meule”. Het totale bedrag dat binnen is gekomen is &euro777,15. Dit bedrag is aangevuld tot &euro1000,- door de COOP-supermarkt. Namens de stichting onze hartelijke dank voor dit geldbedrag, dat ten goede zal komen aan het onderhoud van “De Wieker Meule”

Cheque1Uitreiking van de cheque t.w.v. &euro1000,- Uitreiking van de cheque

 

 

 

Zondag 6 januari 2008
De website is voorzien van een gastenboek. U kunt een berichtje in het gastenboek plaatsen door hier te klikken.

Dinsdag 1 januari 2008 om 14:00 uur:

Nieuwjaarsduik 2012 - dewijk (27)A

Nieuwjaarsduik 2012 - dewijk (57)ADe plaatselijke motorclub “De Antrappers” organiseren een Nieuwjaarsduik in de Reest. Het vertrekpunt