Herstel bovenwiel vang en kruivloer stukje Molen

Mede dankzij een gift van Koop Schiphorst Haalweide konden enkele diverse onderdelen van de molen hersteld worden, dit betreft herstel bovenwiel vang en de kruivloer. Afgelopen voorjaar hebben de molenmakers van Jurriens uit Sneek de herstelwerkzaamheden uitgevoerd, het bovenwiel was niet goed rond (dit wiel zorgt voor de aandrijving en er zit een vang om toe om de molen te kunnen stoppen).

Voordat de molenmakers begonnen hebben de molenaars zelf de vang gedemonteerd en alle wind en steekborden eruit gehaald. Nu konden de molenmakers er goed bij om het wiel weer goed rond te maken met een bovenfrees, daarna moest de vang aangepast worden (vang is rem van de molen ) er zitten vijf vangstukken om toe die allemaal weer perfect om het wiel passen, bij de oude situatie paste de vang niet goed waardoor het remvermogen aanzienlijk afneemt. De molen vangt aanzienlijk beter en is het bij een harde wind weer goed vertrouwd om de molen stil te zetten. Daarna zijn ze begonnen met de kruivloer (in de kruivloer zitten houten blokken, neuten die dragen de kap en maakt het draaien van de kap lichter) Deze kruivloer is grotendeels vervangen omdat deze ernstig was aangetast door de bonte knaagkever.

Ook heeft TVM verzekeringen Hoogeveen nog een duit in het zakje gedaan, doordat er tijdens de werkzaamheden de molenmakers er achter kwamen dat de molen verzakt is en de kap niet meer waterpas ligt, kunnen we dit ook aanpakken (de kap zal lichter gaan draaien) en worden er 4 nieuwe zeilen aangeschaft, al met al is er weer heel wat gebeurt met onze mooie Wieker Meule, namens de molenaars Erwin de Jonge.