Hilco Vos draagt voorzitterschap ‘Wieker Meule’ over aan Frans Zinger

Na 14 jaar heeft Hilco Vos het voorzitterschap van de Wieker Meule overgedragen aan Frans Zinger. Vos kijkt terug op een prachtige tijd en een fijn team om mee samen te werken. De Billhamer om de molensteen mee te scherpen werd symbolisch overhandigd aan de nieuwe voorzitter.

“Hilco Vos beschouwde zijn voorzitterschap bij de molen als een ‘erebaantje’ en draagt nu een gezonde organisatie over aan Frans Zinger. ‘Financieel hebben we alles op orde, de molen is in goede conditie, we hebben vier molenaars en één in opleiding, en een uitstekend bestuur,’ aldus Vos. Hoewel het voorzitterschap als een ‘erebaantje’ wordt gezien, is de molen voor Vos ‘serieus speelgoed’, meer dan alleen een toeristische trekpleister en het centrale middelpunt van De Wijk. Het voortdurend draaien en malen van de molen vereist inzet, onderhoud en financiële steun. Terwijl een deel van het geld wordt opgehaald via het monumentenfonds en subsidies, zijn donateurs, giften en legaten van cruciaal belang voor de rest. Met oog op groot onderhoud dat in het verschiet ligt, blijft deze steun noodzakelijk. Gelukkig is de lokale betrokkenheid groot, getuige bijvoorbeeld de Kniepertiesactie en de recente schenking door de businessclub. Toch blijft er ruimte voor verbetering, zo constateert Vos nuchter.”

Bestuursfuncties
Ook de nieuwe voorzitter heeft de voeten stevig in de Hollandse klei staan. Zinger, een geboren en getogen inwoner van De Wijk, zag het levenslicht zelfs op vijftig meter afstand van de molen. ‘Mijn grootvader was vroeger werkzaam bij de molen.’ Na bestuursfuncties bij Apollo, Wacker, en Businessclub Wacker kwam dit toevallig op zijn pad,’ zegt Zinger. ‘Ik ben benaderd door molenaar Erwin de Jonge. Heb er even over nagedacht, thuis overlegd en toen besloten het te gaan doen. Het is weliswaar een nieuwe tak van sport voor mij. Heb geen technische ervaring. En dat is ook niet noodzakelijk. Belangrijkste is dat de molen kan blijven draaien.’