Geschiedenis Wieker Meule in boekwerk

Wieker Meule boek (2)AGodert Willem Baron de Vos van Steenwijk heeft zaterdag het eerste exemplaar van het boekwerk ‘Een levend monument’ in ontvangst genomen. Hierin wordt de geschiedenis van de Wieker Meule in beeld gebracht. Het boek verschijnt ter gelegenheid van het 250 jarige jubileum van de molen.

Voor menig dorpsgenoot is de beeldbepalende Wieker Meule niet meer weg te denken uit het dorp. De molen is het centrale middelpunt van het dorp. Diverse activiteiten spelen zich af voor, en rondom de Meule. Het is vaak een geliefde plek voor een foto. Niet voor niets wordt deze prachtige molen vaak omschreven als ‘De trots van De Wiek’.

De bewogen geschiedenis gaat ver terug. In 1764 is het bovenste deel gebouwd als molen in de Leyen, tussen Halfweg en Staphorst. In 1829 kocht Jacob Schiphorst Haalweide de molen en liet hem vervolgens in De Wijk als stellingmolen herbouwen. Dit jaar staat in het teken van het 250 jarig jubileum van de meule. Dit heeft geresulteerd in aantal van activiteiten, zoals de Wieker Meule dag, een nieuwe website, een nieuw logo. Reden genoeg om aan het eind van het jubileumjaar nog even extra uit te pakken.

Daarom werd door de bestuursleden en molenaars het plan opgevat om de molen nog eens breed onder de aandacht te brengen. Dit heeft geresulteerd in een fraai boekwerkje waarin de historie van de molen in de Wijker gemeenschap is vastgelegd. De redactie hierbij werd gevormd door de historische vereniging De Wijk-Koekange en de stichting de Wieker Meule. Het boekje staat vol met historische feiten, oude foto’s, persoonlijke herinneringen, maar ook een beschrijving van de molen.

De unieke uitgave wordt uitgebracht in een oplage van 1300 stuks . Alle leden van de historische vereniging en donateurs van de Wieker Meule krijgen een exemplaar aangeboden. Verder zal het boek te koop zijn bij de historische vereniging en Tip De Wijk. Wie zelf een wil kijken is welkom. De molen draait elke zaterdag tussen 13:00 en 18:00 uur. De vrijwillige molenaars zijn dan aanwezig. Gezamenlijk steken ze veel tijd en energie in het onderhoud. Met veel enthousiasme zorgen ze er voor dat de ‘Wieker Meule’ kan blijven draaien. Uiteraard zijn ze genegen om u er meer over te vertellen, of rond te leiden. Het boekje is te koop voor € 10 bij de Historische vereniging of op zaterdag bij de molen. Het is ook te bestellen via info@dewiekermeule.nl
Wieker Meule boek (5)AWieker Meule boek (6)A